„Zdrowy Rarytas” Co to jest?

Co to jest?

Zdrowy Rarytas – to nasz pomysł, który powstał wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów w trosce o ich zdrowie.

Wyrób z takim logo oznacza, że produkt nie zawiera:

  • tłuszczy utwardzonych,
  • oleju palmowego,
  • jest wytworzony z najstaranniej wyselekcjonowanych i dobranych surowców.

Zdrowe odżywianie staje się coraz popularniejsze, stale rośnie liczba osób, które chcą odżywiać się prawidłowo, ponieważ odgrywa to kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a przez to wpływa bezpośrednio na długość i „jakość” naszego życia.

Jednakże trudno wyobrazić sobie dobrą zabawę z przyjaciółmi bez słonych przekąsek. Dlatego też jako priorytet stawiamy sobie produkcję najwyższej jakości słonych przekąsek, które towarzyszyć będą naszym Klientom podczas wspólnie spędzanych chwil. Podjęliśmy trud ulepszenia naszych produktów w  celu stworzenia nowych wyrobów „krakersowych”,  o korzystnym profilu żywieniowym.

Najważniejszym elementem tego projektu jest jego innowacyjność, która polega na zmianie procesu wytwarzania naszych ciastekdlatego wybierając oferowane przez nas wyroby – wybierasz najwyższą jakość.

Z tego powodu, Rarytas Sp. z o.o. mając na uwadze zdrowie naszych Konsumentów jest  w stanie produkować dla Państwa  krakersy o specjalnych i unikatowych w skali światowej właściwościach fizykochemicznych, a przede wszystkim zdrowotnościowych, wynikających z radykalnego obniżenia w nich zawartości:

  • akrylamidu,
  • 3 MCPD,
  • estrów glicydylowych,
  • nasyconych kwasów tłuszczowych.

Akrylamid, skąd się bierze ?

Akrylamid, skąd się bierze ?

Szereg przeprowadzonych badań naukowych nad zawartością akrylamidu w żywności wykazały, że podwyższone ilości akrylamidu występują w produktach zawierających skrobię, które poddane były pieczeniu, smażeniu i grillowaniu.

Zanieczyszczone tym amidem są min. chipsy, frytki, krakersy, pieczywo chrupkie, płatki śniadaniowe (z wyjątkiem płatków owsianych i musli), kawa palona, rozpuszczalna, zbożowa i wiele innych chętnie spożywanych przez konsumentów produktów żywnościowych. W niewielkim stopniu zanieczyszczone są smażone warzywa, mięso i ryby.

Potwierdzono, że akrylamid uszkadza nerwy, obniża płodność oraz działa rakotwórczo.

W trakcie badań nad akrylamidem odkryto jeszcze jedną substancję, która powstaje w czasie np. pieczenia chleba lub tostowania, a mianowicie 3-MCPD (3-monochlorpropan-1,2-diol ), a także towarzyszące im estry glicydylowe, których obecność stwierdzono w rożnego rodzaju tłuszczach rafinowanych oraz produktach uzyskanych z ich udziałem. Chloropropanole uznawane są jako związki, mutagenne, genotoksyczne, mogą wywoływać szereg zmian nowotworowych od niezłośliwych guzów po raka.

Z kolei kwasy tłuszczowe nasycone występują głównie w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i twardych margarynach.

Są uznawane są za niezdrowe ponieważ często przyczyniają się do otyłości, zwiększenia poziomu złego cholesterolu i ryzyka wystąpienia chorób serca.

Źródła tłuszczów nasyconych są to głównie: wieprzowina, smalec, masło, śmietana, pełnotłuste mleko, sery żółte o dużej zawartości tłuszczu, olej kokosowy, masło kakaowe, oraz olej palmowy, którego nasze wyroby nie zawierają !!!

Co zrobiliśmy i już robimy ?

Dział Technologii firmy Rarytas Sp. z o.o. wraz z Działem Kontroli Jakości nawiązał współpracę z wyspecjalizowanym ośrodkiem badawczym. W efekcie tych wieloletnich prac powstały KRAKERSY unikatowe w skali światowej.

Nasze starania o Państwa zdrowie pozwoliły nam na wzięcie udziału w Programie Operacyjnym Inteligentny Rozwój 2014 – 2020. Oś projektu nr 3: „Wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach”.

Program ten jest finansowany z Funduszu Rozwoju Regionalnego UE za pośrednictwem Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Agencja doceniła nasze wysiłki i przyznano nam dotacje na dalszy rozwój i wdrażanie tej unikatowej technologii.

Rarytas dzięki środkom własnym a także przyznanemu dofinansowaniu właśnie zakończyliśmy budowę nowej hali produkcyjnej wraz z magazynem a przede wszystkim uruchomiona została nowa linia produkcyjna.

Ten projekt właśnie, pozwala nam także wprowadzać już teraz stopniowe zmiany w naszych krakersach. Na przykład już dzisiaj z listy składników naszych produktów usunęliśmy olej palmowy.

Nasi dostawcy muszą posiadać wszelkie wymagane certyfikaty a jakość ich surowców musi być najwyższa. Tylko z takimi współpracujemy.

Ulepszenie składu produktów spożywczych otwiera ogromne możliwości innowacji i możliwości rynkowe, aby promować najzdrowsze produkty i ułatwiać dokonywanie zdrowych wyborów. W efekcie naszych prac, wg badań przeprowadzonych w niezależnych, zewnętrznych instytutach badawczych wypiekliśmy ciastka gdzie ilość: akryloamidów, estrów 3-MPCD, estrów glicydolowych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych jest niższa nawet 3-krotnie niż porównywalne produkty konkurencyjnych firm.

Jak widać efekty i wyniki naszych prac są szczególne i bezprecedensowe !

Wyniki, wynikami ale równie ważny jest smak. Z tym też sobie poradziliśmy.

Ale to oceńcie sami , zapraszamy do konsumpcji naszych wyrobów!

Opracowana receptura nowego produktu wraz z metodą jego wytwarzania została, przez firmę Rarytas Sp. z o.o., zastrzeżona patentem. Zgłoszenia dokonano 05.08.2015 w Urzędzie Patentowym Rzeczpospolitej Polskiej.